Apple employees are walking into the 'spaceship campus' glass walls

Share

During its opening previous year, Apple designer Jony Ive told Wired that the structure is a "statement of openness, of free movement", as opposed to Apple's culture of secrecy.

Along with relying on glass walls, the ring-shaped Apple Park includes a 30-acre courtyard within the inner part of the complex consisting of a pond, fruit trees, and winding pathways. Apple apparently was not real keen on that and had them removed, as pieces of yellow paper stuck to beautifully and clear windows negatively affected the aesthetics.

The "people familiar with the incidents" won't say how widespread a phenomenon all of this is, but there's a definite potential downside to glass walls in a setting where occupants are regularly staring down at their phones.

Originally a Steve Jobs' idea, the structure was hailed as a "statement of openness, of free movement". "While it is a technical marvel to make glass at this scale, that's not the achievement", Jony Ive, Apple's design chief, told the magazine in May. "We've achieved one of the most energy-efficient buildings in the world and the campus will run entirely on renewable energy".

As you'd expect, Apple isn't commenting and won't let the general public into the building.

The new Apple Park campus was slated to open last year, but MarketWatch reports that many employees only began moving into the building early this year.

The problem stems from Apple's extensive use of glass in constructing the buildings on the campus. A Silicon Valley-based spokeswoman for the Occupational Safety and Health Administration referred questions about Apple's workplace safety record to the government agency's website. The suit, which was later settled out of court, claimed the company "was negligent ... in allowing a clear, see-through glass wall and/or door to exist without proper warning".

Share